Flori

Povestea narciselor de la poalele RetezatuluiNarcisa

Narcisele pe care le pe care le putem admira în fiecare primăvară pe Fânețele cu Narcise din Geoparcul Dinozaurilor de la Sălașu de Sus au o poveste foarte interesantă.

Gingașele flori albe cu parfum suav cresc pe aceste tărâmuri de la sfârșitul perioadei glaciare, când întreaga zonă era o imensă taiga (o pădure alcătuită în special din stejar și conifere), asemănătoare cu celebra taiga siberiană din Rusia zilelor noastre. Dacă vă întrebați cum s-au păstrat aceste flori de-a lungul timpului, explicația este simplă. Sub sol se află straturi de granit printre care curg apele reci ce se scurg din Retezat și care răcesc solul, creând un efect de frigider. Astfel, bulbii narciselor se bucură de răcoare și se pot trezi la viață în fiecare primăvară.

De altfel, narcisele pot fi întâlnite în munții Retezat, până la altitudinea de 2.000 de metri.

Ele fac parte din specia Narcissus poeticus, subspecia Stellaris, caracteristică Europei de Est și Europei Centrale, iar narcisele care cresc în grădinile noastre provin de fapt din aceaste narcise sălbatice.

Culoarea petalelor depinde de tipul de sol pe care cresc. Astfel, dacă solul este acid, adică este mai sărac în substanțe nutritive (hrănitoare), culoarea este alb-gălbui, asemănătoare untului. Dacă în sol sunt suficiente substanțe nutritive, culoarea petalelor este albă.

Narcisele sunt forme spontane, adică au apărut în natură fără să fi fost plantate de cineva. Legenda potrivit căreia narcisele ar fi fost aduse de un olandez, prin anul 1900, este complet falsă.

Se pare că numele acestei flori suave ar proveni din mitologia greacă. Astfel, potrivit legendei, Narcis ar fi fost un tânăr foarte frumos, insensibil la dragostea și iubirea pe care i-o ofereau cei din jurul său. Văzând toate acestea, zeița răzbunării, Nemesis, l-a blestemat pe Narcis să nu poată iubi pe nimeni niciodată și să se îndrăgostească doar de el însuși. Într-o zi, Narcis își vede chipul oglindit într-un izvor și moare de durere că nu reușește să ajungă la tânărul pe care îl vede în apă. Pe locul în care el ar fi murit, a apărut gingașa floare pe care o numim narcisă.

Fie că vă place mai mult explicația științifică sau, din contră, legenda apariției narcisei, este important să reținem că este o plantă foarte, foarte veche pe aceste meleaguri și acesta este un motiv suficient de puternic ca să îi acordăm respectul cuvenit.

Narcisele nu trebuie rupte, călcate cu piciorul și în niciun caz nu trebuie distruși bulbii. Este suficient să le privim, să le fotografiem sau să le filmăm și să le păstrăm mereu în amintire așa cum se bucură ele unele de altele și de celelalte plante care le înconjoară în ținutul Fânețelor cu Narcise.  Numai în felul acesta și generațiile viitoare de copii vor avea posibilitatea să admire frumusețea și gingășia lor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s