Păsări

Să facem cunoștință cu Usher, uliul șorecar

usher

Cei care au trecut deja prin băncile Școlii de biodiversitate și-au făcut deja un prieten. Pe guralivul Usher care ne-a încântat cu performanțele lui de zbor și prin prietenia pe care ne-a arătat-o, așezându-se de fiecare dată pe mănușa de șoimar întinsă de cei mai curajoși elevi ai școlii.
Tot la Școala de biodiversitate am aflat de la Ionuț Cernău de la Asociația Peregrinus, momentan prietenul cel mai bun al lui Usher, o mulțime de lucruri interesante despre simpatica pasăre. Pentru cei care nu au reușit să îl cunoască personal pe Usher, nu este nicio problemă. Vă facem cunoștință cu el chiar în rândurile ce urmează.
Usher este un uliul șorecar sau șorecarul comun. În limba latină, denumirea lui este Buteo Buteo.  Este una dintre păsările care pot fi des întâlnite în Țara Hațegului, la poalele munților Retezat. E important de știut că șorecarul preferă să zboare în zonele deschise și nu în pădure pentru că în felul acesta poate observa și alege mult mai bine ingredientele pentru o masă copioasă. Deși unii le fac rău uliilor șorecari, considerându-i principalii vinovați în furtul puilor de găină din curte, lucrurile nu stau tocmai așa. Din contră, șorecarii sunt foarte utili agriculturii. Șorecarii preferă să se hrănească, așa cum ne indică și numele, cu șoareci de câmp și alte rozătoare care pot distruge culturile agricole. În meniul lor mai intră șerpi, broaște, șopârle și chiar insecte mai mari.
Șorecarul depune până la patru ouă pe an. Femela este cea care are grijă de cuib, iar masculul pleacă în căutarea hranei pentru noii membri ai familiei. Masculul are o dimensiune ceva mai mică decât femela. Dacă vă întrebați de ce, iată explicația: masculul trebuie să poată zbura mai repede și să aducă puilor cât mai multă hrană. În schimb, femela își apără cuibul și este un real gardian care trebuie să îi îndepărteze pe eventuali oaspeți nepoftiți care ar atenta la viața puișorilor. Știm cu toții că în fața unui dușman cei care inspiră teamă și respect au șanse mai mari de a câștiga o bătălie. Prin urmare, acesta este motivul pentru care femela de uliu șorecar are o dimensiune mai mare decât masculul.
Puii, până la vârsta de un an, au penele mai mici și mai flexibile, mai elastice. Pe măsură ce înaintează în vârstă, penele devin însă mai rigide, mai rezistente, pentru a le permite să zboare cu o viteză mai mare, să fie mai rapizi. Odată pe an, șorecarul năpârlește. Practic, el își schimbă toate penele de pe corp. Acum să nu vă imaginați ca penele cad toate odată și pasărea va rămâne în pielea goală. Nu! Penele cad pe rând și sunt înlocuite de altele mai frumoase și mai rezistente.
Acum, că ați aflat mai multe despre uliul șorecar Usher și frații lui, încercați să îi identificați pe cer și nu uitați să le spuneți prietenilor, părinților, bunicilor și tuturor cunoscuților că uliul șorecar este prietenul nostru, nu trebuie să îi facem rău, ba mai mult, trebuie să îl tratăm cu respectul cuvenit pentru ajutorul pe care îl oferă culturilor agricole.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s